19. 4. 2013

MČR U17 – TJ Orlová Lutyně

(20.-21.4.2013) David Stejskal mistrem republiky ve čtyřhře chlapců!

V Orlové se ve dnech 20.-21.4. konalo mistrovství České republiky v kategorii U17. Na turnaji se objevilo také pět našich hráčů.

Nejmladší hráč naší výpravy, Kryštof Bumbálek (U15), zasáhl pouze do párových disciplín, ve smíšené čtyřhře společně s Nelou Kavalírovou (SKB Český Krumlov) a ve čtyřhře chlapců s Martinem Bednářem (TJ Lanškroun). Ani v jedné disciplíně se mu bohužel vítězství vybojovat nepodařilo a společně se svými spoluhráči podlehl zkušenějším protivníkům, ale za předvedený výkon se rozhodně nemusí stydět. Jeho první zápas poznamenala nervozita a větší množství nevynucených chyb, ale zápas od zápasu jeho výkon rostl a především ve čtyřhře se již prezentoval slibnou a nebojácnou hrou. 

Dalším veseckým hráčem kategorie U15, který na turnaji startoval byla Jana Slatinská. Ve smíšené čtyřhře startovala společně se svým stálým spoluhráčem Romanem Dokládalem (Baník Most) a podařilo se jim potvrdit jejich nasazení, když prohráli až ve čtvrtfinále s párem Klupa – Šikalová (Orlová/Benátky). Ve dvouhře se Jana musela popasovat s těžkým rozlosováním. Po výhře v prvním kole nad Pěčkovou (Přerov) se Jana utkala s druhou nejvýše nasazenou hráčkou Zychovou (Astra Praha). Jana se však prezentovala velice poctivým výkonem a zaslouženě vybojovala v třísetové bitvě vítězství a zároveň se tak postarala o jedno z mnoha překvapení na turnaji. V dalším kole narazila na domácí hráčku Drapáčovou (Orlová), ale další vítězství se jí už přidat nepodařilo. Ve čtyřhře dívek nastoupila po boku Kelnarové (Kopřivnice) a po třísetovém vítězství v prvním kole se jim málem podařilo zaskočit nasazený pár číslo jedna Lajdová – Šikalová (Astra/Benátky), avšak nakonec solidní výkon stačil pouze na zisk jednoho setu. Jana na turnaji potvrdila dobrou formu a nasazení z tréninků a se svým velmi dobrým výkonem, především ve dvouhře, může být spokojena.

Jako první se o medaili pro náš oddíl na turnaji postaral další vesecký hráč Ondřej Klimeš. Ve smíšené čtyřhře společně s Magdalenou Lajdovou (Astra Praha) bez větších potíží potvrdili pozici druhého nasazeného páru a o postup do finále se v neděli utkali s párem Budzel – Zychová (Klimkovice/Astra Praha). V zápase plném nevynucených chyb se z postupu bohužel radovali soupeři a pozdější vítězové, ale i tak Ondřej vybojoval první veseckou medaili. Ve dvouhře se Ondřej utkal s reprezentačním kolegou Somerlíkem (Klimkovice) již v prvním kole a toto těžké rozlosování společně s ne příliš vydařeným výkonem znamenalo konec nadějí ve dvouhře. V poslední disciplíně nastoupil společně s Romanem Dokládalem nejprve proti páru Tichý – Skřivan (Benátky/Hradec Králové) a poté ve třísetovém zápase zdolali pražský pár Hubáček – Klubal (Meteor/Prosek). V semifinále narazili na dalšího zástupce veseckého oddílu Davida Stejskala, který společně s Lukášem Holubem (Hradec Králové) třísetový zápas zvládl lépe a Ondřej tak přidal další bronzovou medaili na vesecké konto. I přes zisk dvou bronzových medailí se Ondřejovi turnaj nepovedl zcela dle představ a na turnaji nedokázal předvést velmi dobrou formu z tréninků. Především zápas ve dvouhře chlapců byl zcela pod jeho současné možnosti a je velká škoda, že jeho jinak velmi dobrou hru na turnajích, často ovlivňuje negativní myšlení. V této kategorii však bude mít možnost prokázat své kvality ještě příští rok.

Honza Koňas se naopak s kategorií U17 tímto turnajem loučil. Ve smíšené čtyřhře se představil s Vlastou Phamovou (Superstars Most) a byl z toho postup do druhého kola, kde nakonec podlehli páru Tichý – Milová (Jehnice/Č. Krumlov). Ve dvouhře Honza narazil na Loudu (Bílá Hora), se kterým sehrál velmi vyrovnaný zápas. Po prvním vyhraném setu, kdy se mu dařilo diktovat tempo hry, však pomalu přebíral iniciativu soupeř a nakonec z toho byla porážka poměrem 21:19 ve třetím setu. Velká škoda, že Honza nevydržel fyzicky ještě o chvíli déle, protože herně na soupeře rozhodně měl. Ve čtyřhře se mu bohužel společně s Romanem Tichým (Jehnice) stalo konečným již první kolo, když nedokázali přehrát pár Hubáček – Klubal. Honza dal ve dvouhře vzpomenout na své dobré výkony v kategorii U15, ale nepodařilo se mu udržet výkon po celé tři sety dvouhry.

Posledním zástupcem na turnaji byl David Stejskal. Ve smíšené čtyřhře nastoupil po boku své letošní partnerky Elišky Kelnarové (Kopřivnice), ale po matném výkonu se jim stalo osudné již první kolo, když podlehli páru Kukač – Bočková (Křemže/Budějovice). Svůj výkon mohl David napravit ve dvouhře proti Hubáčkovi (Meteor Praha), kterému však nakonec podlehl po dvou vyrovnaných setech 24:22 a 21:18. Davidovi se bohužel stala osudnou příliš pasivní hra a pomalejší pohyb, čehož nadšeně hrající soupeř dokázal bezezbytku využít. Ve čtyřhře chlapců nastoupil David spolu s Lukášem Holubem jako nasazený pár číslo dva. Od prvního kola se neprezentovali příliš přesvědčivou hrou, ale třísetové zápasy ve čtvrtfinále i semifinále dokázali vždy dovést do vítězného konce. Od třetího setu semifinále však jejich výkon začínal mít zlepšující se tendenci. Ve finále se potkali s nasazeným párem číslo jedna a jak jinak než ve třech setech dokázali ve velmi dramatickém zápase zvítězit v koncovce třetího setu. David Stejskal tak pro TJ Slovan Vesec získal titul mistra republiky ve čtyřhře chlapců kategorie U17 pro rok 2013. Zisk titulu mistra republiky je pro Davida zcela určitě velkým úspěchem, je třeba ale poznamenat, že především ve dvouhře a v mixu jsou stále značné rezervy. Davida limituje zejména pasivní hra a malá výbušnost, tyto nedostatky se snaží kompenzovat dobrým čtením hry, solidní obranou a malým množstvím nevynucených chyb. Do další kategorie však bude nutné na těchto nedostatcích výrazně zapracovat, aby se mohl zařadit mezi vrcholové hráče své kategorie a později i kategorie dospělých.

Z trenérského hlediska hodnotím turnaj pozitivně a to především zásluhou zisku mistrovského titulu. Je třeba však zmínit mizernou bilanci ve dvouhrách, kde se nám podařilo vyhrát pouze dvě utkání z šesti a všechny ve dvouhře dívek. Výkony ve dvouhrách bohužel až příliš ovlivňuje psychika a možná i nízká sebedůvěra hráčů, kteří se těžko vyrovnávají s nepříznivými okolnostmi v průběhu zápasu a tím poté také trpí celkový dojem z předvedené hry.

Hráči by si měli uvědomit, že jediným měřítkem úspěchu není pouze vítězství, ale především předvedený výkon, a proto by se měl každý při svém zápase soustředit hlavně na svůj vlastní výkon, protože po dobrém výkonu může i porážka pro každého znamenat malé vítězství.

Všem hráčům děkuji za předvedenou hru na turnaji a přeji mnoho chuti do dalšího tréninku.

Matěj Milý

Výsledky mistrovství ČR mladšího dorostu najdete zde.

Žebříček
GP
Nominace hráčů na turnaje Klubový zpravodaj

Nejnovější komentáře

    Archivy

    Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Rozumím!