10. 5. 2015

Letošní bilance medailí na mládežnických MČR – 5 medailí

Sezóna 2014/2015 byla pro badmintonový oddíl TJ Slovan Vesec jednou z nejúspěšnějších v historii klubu, ale zároveň velice náročná zejména z důvodu protahující se rekonstrukce sokolovny, tedy hlavního tréninkového zázemí.

Hráčům se podařilo vybojovat alespoň jednu medaili na MČR v kategoriích U15, U17 a U19, pouze mladší žactvo nemělo v tomto roce tak výraznou osobnost, která by patřila k favoritům na nějaké medailové umístění. Kromě individuálních cen se na stupních vítězů objevilo také družstvo dorostu, což byla pro klub vůbec největší odměna za systematickou práci s mládeží.

Byla v některé kategorii možnost získat větší počet medailí na MČR?

Oproti pravidelným GP A se na mistrovství republiky objevují někteří hráči reprezentačního výběru juniorů, kteří během sezóny tyto turnaje vynechávají a potom samozřejmě hodně zamíchají konečným pořadím. Stalo se to zrovna v kategorii U15, kde Cristian Savin je jasnou jedničkou, ale protože neměl žádné body ani předsazení, narazil na Jirku Vajsejtla (nasazený jako 2.) již ve druhém kole dvouhry. Podobná situace potom nastala i u mladšího dorostu, kde například dvojice Louda – Somerlík i bez nasazení jasně vyhráli chlapeckou čtyřhru a v semifinále to odnesl Jaroslav Máchal s Ondrou Králem. Medailové ambice měla určitě Jana Slatinská, avšak tam překazilo plány zranění spoluhráčky. Skvělý příklad bojovnosti naopak předvedl Ondra Klimeš, který i přes zranění ze dvouhry dokázal ve smíšené čtyřhře na MČR U19 uhrát stříbro.

Co ukázaly letošní MČR mládeže?

Třeba na vrcholné akci kategorie U19 se prosadili výrazně mladší hráči, většinou ještě hrající sedmnáctky. U všech MČR se v každém případě prosadili badmintonisté, jenž mají dobré tréninkové zázemí a věnují přípravě spoustu času. V tomto ohledu někteří naši zástupci přípravu na záverečný turnaj podcenili nebo nebyli z jiných důvodů stoprocentně nachystaní. Organizačně nad všemi čnělo MČR U15 v Pardubicích, které nasadilo všem následujícím opravdu vysokou laťku.

Může být příští sezóna stejně úspěšná nebo ještě lepší?

V současné chvíli čekáme na konečné schéma soutěží pro příští sezónu, které má doznat výrazných změn a podle toho se uvidí jak to bude s jednotlivými kategoriemi. Několik hráčů má určitě šanci se prosazovat v republikové špičce, ale tam už je potřeba si uvědomit, že pravidelné skupinové tréninky 3x týdně prostě nestačí a ti nejlepší se musí připravovat více individuálně. Také bychom potřebovali, aby v nejmladší kategorii začali žáci pracovat s mnohem větším nasazením a vytvářeli tak konkurenci starším spoluhráčům. Jelikož je badminton velice náročným sportem, bez kvalitního přístupu a tvrdého tréninku výsledky nepřijdou..

Chystají se v klubu nějaké změny?

Podle výsledků to vypadá, že není potřeba nic měnit, ale opak je pravdou. S dokončením rekonstrukce sokolovny se konečně ustálí tréninkový harmonogram tréninků všech skupin, zvýší se možnost pro individuální přípravu a snad i větší prostor rekreačním hráčům. Větší změny chceme udělat u akademie a zároveň máme pořád jiné představy u přípravky a mladšího žactva. Jestli se dokáží všechny změny realizovat se však ukáže až podle složení trenérského týmu. RH

Žebříček
GP
Nominace hráčů na turnaje Klubový zpravodaj

Nejnovější komentáře

    Archivy

    Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Rozumím!